TNT Post Augmented Reality postzegel

Maandag 28 maart 2011 hebben het NAi samen met TNT ‘s werelds eerste echte Augmented Reality postzegel gelanceerd. Het betreft een velletje zegels waarop vijf verschillende AR-markers zijn afgedrukt. Op de website www.toekomstinbeweging.nl kunnen door middel van deze markers verschillende gebouwen in 3d bekeken worden. Deze zegels zijn uitgegeven in het kader van de nog te openen tentoonstelling in het NAi “Stad van Nederland”. De lancering vond plaats in de Van Nelle fabriek in Rotterdam.


Verslag van de opening door RTV Rijnmond

Bij de lancering overhandigde Ole Bouman, directeur van het NAi, het eerste zegelvel aan Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland.

Klaas Nienhuis presenting AR stamp to audience
Presentatie AR postzegel aan publiek

Groot bereik

Voor het NAi is het realiseren van deze postzegels een geweldige manier om nieuwe architectuur bij een groot publiek voor het voetlicht te brengen. Er worden 4.2 miljoen zegels uitgegeven. Ongeveer de helft van de zegels kan gebruikt worden als AR marker. Dat is voor ieder museum natuurlijk een enorm bereik. Daarnaast is het gebruiken van de AR techniek waarbij de gebruiker zelf het gebouw in 3 dimensies van alle kanten kan bekijken een mooie manier van presenteren. Het NAi komt als het ware bij de mensen thuis (ook handig omdat het NAi nu nog gesloten is voor verbouwing). Zodra de tentoonstelling geopend wordt, dienen de zegels als vrijkaartje.


Verslag van de applicatie en zegels door de NOS

Nieuwe techniek

Het is voor het eerst dat een echte AR toepassing op zo’n klein oppervlak wordt gerealiseerd. Bij het schrijven van de software is uiteraard rekening gehouden met het stempelen van de zegels. Gewoonlijk is een doorbreking van het marker-patroon een probleem voor het functioneren van de AR. bij deze toepassing is de software dermate robuust dat normale stempeling geen problemen veroorzaakt. Ook het licht buigen van de envelop met de zegel levert geen problemen op. De toegankelijkheid van de toepassing is enorm. Er hoeft geen app te worden gedownload, het werkt direct in de browser op basis van een flash-toepassing. Het is natuurlijk de bedoeling dat de postzegels gebruikt worden als AR marker. Mocht je deze niet bij de hand hebben, of postzegels maar ouderwets vinden (hoewel hiermee het tegendeel eigenlijk bewezen is), kan de AR toepassing ook met een printje van de zegels bekeken worden. Het gaat namelijk niet om de zegel, maar om het patroon dat op de zegel is afgedrukt.

Het zegelvel

Mocht je geen genoeg krijgen van deze gebouwen, dan is er ook nog de mogelijkheid om ze in UAR te bekijken.


De werking van de zegel en de AR is eenvoudig

Het concept is bedacht door het Amsterdamse reclamebureau Gummo en zij hebben ook het ontwerp van de zegels op zich genomen.

Artikel NOS
Artikel RTV rijnmond
Artikel lancering NAi
Article launch NAI (English)
De site met de AR-toepassing
Artikel op postzegelblog.nl

Share your thoughts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.